Forum dyskusyjne miłośników serialu "BrzydULA"
Nie jesteś zalogowany.
Mam jutro sprawdzian (tak, wiem że szybko piszę xD). Nie czaję jednej rzeczy: jak zrobić to zadanie "Do 80 g 15-procentowego roztworu kwasu siarkowego (VI) dodano 20 g WODY (nie roztworu ). Jakie jest stężenie procentowe otrzymanego roztworu?". Moglibyście mi powiedzieć, co zrobić? Obliczyłam masę substancji i wody, a kurczę nie wiem jak to obliczyć.
Już kiedyś było coś podobnego
Najpierw obliczasz, ile wody, a ile kwasu jest w roztworze
80g * 15% = 12g - to jest kwas
80g-12g= 68 g - to jest woda
Teraz dolewamy wody, czyli mamy
80g + 20g = 100 g - ilość roztworu po dolaniu wody
Teraz liczymy, ile w nowym roztworze jest wody
68g + 20g = 88g
Kwasu zostaje tyle samo, ile było, czyli 12g, a więc liczymy, jakie jest stężenie procentowe nowego roztworu:
12g/100g * 100% = 12%
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam
dzięęęęęękujęęęę Ann:*
a ja mam takie pytanie na temat dysocjacji jonowej soli otóż:
azotan(V)żelaza(III) wygląda następująco:
Fe(NO₃)₃ dysocjuje Fe⁺² + 3NO₃⁻ i nie rozumiem dlaczego tak jest ? zazwyczaj trudność mi sprawiają liczby w nawiasach np. (III) itp. nie wiem jak to potem zapisać
Ostatnio edytowany przez .катажина (2010-01-06 10:38:22)
na moje oko to wygląda na błąd ale ja dawno temu chemię miałam
no bo jeśli dysocjacja to rozpad soli na jony, to nie powinny one zmieniać stopnia utlenienia i jeśli żelazo przez rozpadem było trójwartościowe, to po rozpadzie też powinno być +3 nie +2
tak miałam w zeszycie akurat, sprawdzone przez panią i przepisane z tablicy, albo ja zrobiłam błąd przepisując albo rzeczywiście tak ma być.. a jeszcze mam takie coś, czego nie rozumiem.. http://i45.tinypic.com/w7kgp0.jpg może ktoś mi wytłumaczyć ? Bo za tydzień mam spr. wyników nauczania a jutro test.. i nie chciałabym tego zawalić
Ostatnio edytowany przez .катажина (2010-01-06 14:23:25)
Kasia, co do tego zdjęcia to chyba wiem, lecz wolałabym się nie zbłaźnić na forum i poprosić Cię na gg. Numer w profilu
To przepisane tutaj... nie wiem. Też mi się wydaje, że to błąd, chyba że to redoks, ale nie wydaje mi się.
Hmm...A więc tak
Wskaż rozpuszczalnik i substancję rozpuszczaną w mieszaninach znanych z otoczenia;
mgla nad łąką
unoszący się kurz
emulsja do rąk
:)Napewno to jest proste tylko że jakoś ja nie wiem o co w tym chodzi
Może pomożecie
UWAGA ! Już rozwiązałam
Ostatnio edytowany przez klaudusia_227 (2010-01-12 19:39:47)
Błagam pomóżcie kochane nie wiem jak to zrobić, a jutro sprawdzian ;(
Zadanie 1
Oblicz stężenie molowe roztworu uzyskanego przez zmieszanie 220 cm³ 0,02-molowego roztworu chlorku glinu i 130 cm³ 0,015- molowego roztworu tej samej soli.
Zadanie 2
Zmieszano 300cm³ 0,4-molowego roztworu siarczanu(VI) sodu o gęstości 1,08 g/cm³ i 400g wody. Oblicz stężenie procentowe tak otrzymanego roztworu.