BrzydULA - jedyne forum fanów serialu

Forum dyskusyjne miłośników serialu "BrzydULA"

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-08-31 23:13:13

root
Administrator
Zarejestrowany: 2009-01-14
Posty: 4798

Nasze gotowanie

Czyli przepisy nie tylko z serialu

Offline

 

2011-08-31 23:13:13

Cindy
Najlepsza doradczyni na forum

#2 2011-09-01 22:07:14

meaaem
Prawie jak Papuka
Od: W/Ł
Zarejestrowany: 2010-01-28
Posty: 6125

Re: Nasze gotowanie

Z racji tego, że wkrótce mam małą rodzinną imprezę i będę przygotowywać kilka sałatek, chciałabym polecić Wam przepis na jedną, znalezioną kiedyś w Internecie!

Szybka sałatka, niekoniecznie dla niespodziewanych gości! wink

Składniki:

- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- por
- 20-40 dag żółtego sera

Ponadto:

- majonez
- śmietana/jogurt naturalny
- sproszkowana słodka papryka
- sól

Wedle uznanie można dodać groszek, jajka albo kilka plastrów ananasa. Osobiście dodaję jeszcze ananasa.

Przygotowanie:

Rzecz jasna trzeba odsączyć i umyć to co trzeba - tego chyba nie muszę podkreślać. wink

Pora przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce. Ser zetrzeć na grubej tarce. Ananasa pokroić w kosteczkę. Tak przygotowane powyższe składniki wymieszać w misce z fasolą i kukurydzą.

Następnie łączymy majonez ze śmietaną i doprawiamy solą i słodką papryką. Odpowiednio wymieszanymi zalewamy składniki sałatki. No i jeszcze raz porządnie mieszamy. smile

Polecam, rewelacja. Ta sałatka to idealny kompromis dla osób, które lubią sałatki na słodko i dla tych, którzy lubią sałatki na ostro.

Ostatnio edytowany przez meaaem (2011-09-01 22:09:31)


...Czasami czuję się jak marna słaba trzcina,
Którą z łatwością zimny wiatr jak chce wygina.
Czasami tracę wiarę we wszystko co robię,
Złe zdanie mam o ludziach, fatalne o sobie...

Offline

 

#3 2011-09-01 22:51:56

meaaem
Prawie jak Papuka
Od: W/Ł
Zarejestrowany: 2010-01-28
Posty: 6125

Re: Nasze gotowanie

Przekąska dobra przy grillu...

Pomidory z mozzarellą

- 4 duże pomidory
- 4 pojedyncze opakowania mozzarelli

Ilość powyższych składników wedle uznania, ja podaję wg swojego.

Ponadto:

- olej rzepakowy, bądź:

http://wygodny-market.pl/upload/images/products/big/OLIWIER_Olej_roslinny_z_oliwa_z_oliwek_1l_726.jpg

ale może być też wg uznania zwykły olej...

- przyprawa:

http://kulinarnik.pl/wp-content/uploads/2010/08/Vegeta-Natur-do-Mozzarelli-i-pomidor%C3%B3w.jpg

Przygotowanie:

Potrzebujemy dużego talerza (albo dwa, zależy ile zamierzamy wykorzystać pomidorków i mozzarelli wink ) oraz szklanki i stołowej łyżki.

Na talerzu układamy naprzemiennie odpowiednio pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę. Przygotowujemy zalewę: 3/4 szklanki oleju, wsypujemy do niej 1/3 opakowania przyprawy i dłuższą chwilę mieszamy łyżeczką. Potem polewamy ułożoną porcję na talerzu. Smacznego!

Potrawa mimo wszystko wydaje się być syta, ale dobra do grilla lub na podwieczorek. wink

Ostatnio edytowany przez meaaem (2011-09-01 23:00:48)


...Czasami czuję się jak marna słaba trzcina,
Którą z łatwością zimny wiatr jak chce wygina.
Czasami tracę wiarę we wszystko co robię,
Złe zdanie mam o ludziach, fatalne o sobie...

Offline

 

#4 2011-09-02 23:08:22

Króweczka
Kochanka Marka
Od: Augustów
Zarejestrowany: 2009-08-29
Posty: 4337

Re: Nasze gotowanie

Dosłownie dzisiaj znajoma mojej mamy poleciła danie, które jeszcze sama nie zdążyłam wypróbować, ale jakby ktoś miał ochotę, to proszę podzielić się wrażeniami! smile
Przepis dziecinnie prosty.
Pierś kurczaka pokroić na dosyć duże kawałki (4, 5 części), obsmarować majonezem ze wszystkich stron, ułożyć na blaszce i obsypać Lays'ami paprykowymi. Piec jakieś 20 min.
big_smile


Turek + Krówka to mi jakoś podejrzanie kebabem pachnie - by Słonióheart
... A księżyc opowiada mi najpiękniejsze w jego życiu sny...

No to mamy piękny czworokącik... lx

Offline

 

#5 2011-09-04 17:00:12

ann666
Wali z grubiańskiej rury
Od: Cesarstwo Toruńskie
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 17202
Serwis

Re: Nasze gotowanie

Króweczka napisał:

Pierś kurczaka pokroić na dosyć duże kawałki (4, 5 części), obsmarować majonezem ze wszystkich stron, ułożyć na blaszce i obsypać Lays'ami paprykowymi. Piec jakieś 20 min.
big_smile

Jeśli chodzi o piersi kurczaka, polecam przepis na piersi kurczaka w jogurcie i krakersach.
Piersi moczymy w jogurcie - można dwie godziny, można całą noc. Obtaczamy w pokruszonych krakersach i na patelnię z nimi big_smile


Je suis responsable de ma rose
After all this time? ALWAYS

Offline

 

#6 2011-09-09 16:43:22

pomadka25
Znawca Brzyduli
Od: Kraków
Zarejestrowany: 2010-08-15
Posty: 459

Re: Nasze gotowanie

Ja polecam moją ukochaną sałatkę - gyrosję. Jest przepyszna i pasuje do każdej możliwej okazji smile

Składniki:

1 duża kapusta pekińska (ewentualnie sałata lodowa, najlepiej w sezonie),
1 podwójna pierś z kurczaka,
3-4 duże pomidory,
2-3 ogórki,
1 duża cebula,

Sos:

sos czosnkowy, nie ma znaczenia jaki, czy ze sklepu, czy zrobiony własnoręcznie.
2-3 łyżki śmietany 18%,
2-3 łyżki majonezu,
1 duża łyżka musztardy.

Przyprawy:

przyprawa do gyrosa,
pikantna przyprawa do kurczaka,
czosnek granulowany,
łyżeczka curry,
pieprz,
sól.

Oczywiście kurczaczka kroimy w kostkę, wielkość jest obojętna. Posypujemy przyprawami, wedle uznania (ja osobiście wolę ostrzejsze, więc daję tych przypraw dosyć sporo). Rozgrzewamy patelnię oraz dodajemy łyżkę oleju, preferuję olej słonecznikowy. Gdy patelnia będzie już nagrzana, wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia, warto go trochę przyrumienić, a gdy będzie już gotowy, zdjąć i na gorącą jeszcze patelnię wlać odrobinę wody z czajnika, żeby puściła soczek po kurczaku. Kapustę pekińską kroimy w dość małe części. Pomidory i ogórki również. Cebulę kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki wraz z kurczakiem i robimy sos. Sos najlepiej robić w osobnym naczyniu. Dodajemy wszystkie składniki, czyli: majonez, sos czosnkowy, musztardę, śmietanę i odrobinę ketchupu, wedle uznania. Warto jest do sosu dolać troszkę tego soku, który puściła patelnia po smażeniu kurczaka, wtedy sos będzie miał fajny brązowy kolor. Polewamy sosem resztę składników i oczywiście przyprawiamy solą i pieprzem smile

Smacznego! wink

Offline

 

#7 2011-09-12 01:48:54

panna anna
Prawie jak Cindy
Od: wschód Europy
Zarejestrowany: 2010-04-08
Posty: 8512

Re: Nasze gotowanie

Kurczak po włosku
Kurczak, pomidory, przecier pomidorowy, czosnek, bazylia, oregano, białe wytrawne
wino, cytryna, oliwki, sól i pieprz, oliwa z oliwek.
Zrobić marynatę z czosnku, bazylii, oregano, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy. Pokroić
kurczaka na kawałki, natrzeć marynatą i schłodzić. Obsmażyć kurczaka. Zmieszać sok z cytryny
z przecierem pomidorowym i winem, wylać na kurczaka, dać pomidory. Wrzucić zioła i
dusić na małym ogniu. Kilka minut przed podaniem dodać przepołowione oliwki i dusić jeszcze
przez chwilę.


Я схожу с ума, мне мало-мало-мало
Mне мало-мало-мало тебя
Знаю я сама, мне мало-мало-мало
Мне мало-мало-мало тебя

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB© Copyright 2002–2018 PunBB
statystyka